A 3 FŐ STRESSZHORMON

2018. február 03.


A stresszreakcióért felelős rendszereink hosszú távú aktivációjáért felelős hormonok jelentősen károsíthatják testi folyamatainkat. Emiatt számos egészségügyi probléma kockázata megnő. Ezek közé tartozik a szorongás, depresszió, emésztési zavarok, fejfájás, szív és keringési problémák, alvászavarok, elhízás, emlékezési és koncentrálási nehézségek. De a stresszreakcióért felelős tucatnyi kemikáliából melyek a legjelentősebb stresszhormonok?
Dr. Amit Sood (Mayo Klinika) szerint az adrenalin, noradrenalin és a kortizol a legjelentősebb stresszhormonok. A szimpatikus idegrendszerünk működésének köszönhetően jön létre az ún. "harcolj-vagy-menekülj" válasz olyan esetekben, mint például főnökünk egy este elküldött emailje vagy egy embert próbáló forgalmi dugóban való átnavigálás a kocsinkkal. A stresszre adott testi és mentális reakcióink mögött számos hormon áll. Ebben a bejegyzésben hármat ismertetek.
ADRENALIN
Ismertebb nevén "üss-vagy-fuss" hormon. A mellékvese gyártja le miután az agy jelzi számára a stresszes szituációt. A stresszre adott azonnali reakcióért felel. Amikor például a járdáról rálépünk az úttestre és hirtelen észrevesszük, hogy egy autó felénk száguld. Szívünk vadul ver, izmaink összehúzódnak, visszalépünk a járdára, gyorsan lélegzünk és izzadunk. Ez az adrenalin. Nagy energia löketet tud adni számunkra, így egy veszélyes helyzetben el tudunk futni a fenyegetés elől. Figyelmünket kiélesíti.
NORADRENALIN
Az adrenalinhoz hasonló hormon, szintén a mellékvese termeli az agy üzeneti által. Elsődleges feladata az éberségünk fenntartása. Stressz alatt éberebbek és fókuszáltabbak leszünk - általános válaszkészségünk fokozódik. A noradrenalin a vért ilyenkor a helyzetben kevésbé fontos területekről a nagy vázizmok felé tereli - így gyorsan el tudunk futni, ha kell. Attól függően, hogy mekkora stresszt élünk át, hogyan tudunk vele megküzdeni, legalább fél órára (nagyobb megrázkódtatás esetén akár napokra) van szükségünk a nyugalmi helyzet visszaállásához.
KORTIZOL
"A stresszhormon". A mellékvese termeli ezt a szteroid hormont. Legyártásához sokkal több idő kell. (Percek - nem másodpercek) Hogy hatását érezzük szintén percek kellenek, mert több lépcsőn keresztül gyártódik le, ami más hormonokat is igényel. Amikor az amygdala fenyegetést észlel, jelez a hipotalamusznak, ami CRH-t (corticotropin-releasing hormone) választ ki az agyalapi mirigy számára. Az pedig ACTH-t (adrenocorticotropic hormone) bocsát a vérbe, s a mellékvesébe érve kortizol termelésre ösztönzi azt. Amikor túlélési üzemmódban vagyunk, a kortizol életünket mentheti meg. Szabályozza a vízháztartást, a vérnyomást s a helyzetben kevésbé fontos működéseket - a szaporodást, immunrendszert, emésztést és növekedést. Amikor azonban egy problémán rágódunk és a kortizol krónikusan kiváltódik, ez az emelkedett szint súlyos következményekkel járhat. Legyengíti az immunrendszert, emeli a vérnyomást, a vércukrot, csökkenti a libidót, pattanásokat okoz, elhízunk stb.
MÁS HORMONOK
Természetesen az ösztrogén és a tesztoszteron is meghatározza, hogy miként reagálunk a stresszre, csak úgy mint a dopamin vagy a szerotonin ingerületátvivő anyagok. Azonban a klasszikus "harcolj-vagy-menekülj" reakcióért a fent említett három hormon játszik nagy szerepet.

SZÓLJON HOZZÁ

Amennyiben az itt és a közösségi média oldalaimon megjelent írásaimon kívüli, további témákkal kapcsolatban is szívesen olvasna, vagy tanulna, kérem írjon számomra, vegye fel velem a kapcsolatot. Köszönöm. PB