AIDS ÉS STRESSZ

2017. január 10.


AIDS
A HIV fertőzés, és a következtében fellépő AIDS betegség napjaink egyik legsúlyosabb szexuális úton terjedő fertőzése. Az AIDS betűszó az angol nyelvből eredő rövidítés: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Magyarul: Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes, amelyet a Human Immunodeficiency Virus (HIV) - magyarul Emberi Immunhiányt előidéző Vírus okoz.
Lelki szenvedés
A vírus az immunrendszer sejtjeit - elsősorban a CD4 receptorokkal rendelkező T-4 segítő limfocitákat - pusztítja. Ezek azok a sejtek, amelyek szervezetünk megvédése érdekében közlik az immunrendszerrel, hogy mely betolakodókat kell elpusztítani. A limfociták a végzetes betolakodókat mélyen bejuttatják az immunrendszerbe, amelyet azok tovább károsítanak. Az immunrendszer fokozatos leromlása pedig elősegíti az oportunista fertőzések és a daganatok megjelenését. A HIV-fertőzés a legtöbb esetben szerzett immunhiányos szindrómává (AIDS) alakul. Elmondható, hogy a HIV-pozitív és az AIDS-betegek lelki szenvedéseire korábban nem fordítottak kellő figyelmet, ma azonban kutatók és egészségügyi dolgozók csoportjai foglalkoznak ezzel a kérdéssel.
Stressz
A legyengült immunrendszer kevésbé képes megvédelmezni magát a vírussal szemben. A súlyos stressz, a pszichés működés zavarai és a környezeti terhelés tovább rontják a betegségek leküzdésének képességét. A társadalom sem nyújt megfelelő támogatást az AIDS-betegek harcához. Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint az AIDS-betegekkel való felszíni kapcsolat nem vezet fertőzéshez, az előíteletek és a téves vélekedések makacsul tartják magukat. A HIV-pozitív betegek diszkriminációnak, gyakran üldöztetésnek vannak kitéve és sokszor a munkájukat és az egészségügyi biztosításukat is elveszítik.
Ördögi kör
Az AIDS áldozatainak súlyos teherként szembe kell nézniük szintén fertőzött barátaik halálával és kiközösítésével - így saját haláluk közeledésével is. Ez apátiához, depresszióhoz, a betegséggel való állandó foglalkozáshoz, szorongásos zavarokhoz vezethet. Ebben a végzetes ördögi körben a stresszorok mindegyike közvetlenül rontja az immunrendszer betegségleküzdő képességét. Mi segíthet megtörni ezt a mintázatot? Milyen módszer alkalmazható itt a stresszel való megküzdésben?
Intervenció
Dr. Kermani 1987-ben egy kutatás keretében 50 HIV-fertőzött személynek segített elsajátítani az autogén tréninget (AT). Az eredmények azt mutatták, hogy jelentős javulás mutatkozott a személyek életminőségében és a jövőhöz való pozitív hozzáállásukban a 7 hetes AT kurzus elvégzése után. A módszer segítségével a személyek olyan tényezőket tanultak meg kontrollálni, mint a fájdalom, hasmenés, éjszakai izzadás és hőemelkedés. Hatékonyabban megküzdöttek a kórházi tartózkodással járó kellemetlenségekkel. Továbbá javult életük hosszával kapcsolatos elvárásuk szintje is. A Miami Egyetem pszichológia professzora Michael H. Antoni szerint minden olyan pszichológiai intervenció hasznos lehet a HIV-fertőzöttek számára, amelyek támogatást nyújtanak, megküzdési stratégiákat tanítanak vagy lehetőséget teremtenek a tapasztalatok feldolgozására. Chesney, Folkman és Chambers 1996-ban azt mutatták ki, hogy azoknál a HIV-pozitív férfiaknál, akik folyamatos hangulati zavarban (pl. deprsszív szimptómák) szenvednek vagy intenzív érzelmi stresszorokkal kell megküzdeniük (pl. gyász) a csoportos relaxációs foglalkozások csökkentik az észlelt stressz szintjét és a depresszív tüneteket. Ezeken a 2-3 hónapig tartó, instruktor által vezetett üléseken 6-8 fő vett részt egyszerre.
Saját erőből
Luthe 1973-ban arról írt, hogy az autogén tréning nem csak annak lehetőségét teremti meg a személy számára, hogy csökkentse a hosszan tartó fájdalmat, hanem azt is, hogy javítsa érzelmi, kognitív és pszicholgiai működéseit is. Minden krónikus betegség, az AIDS is kialakíthatja az Áldozati szereppel járó "reménytelenség" és "tehetetlenség" érzését a betegben. Az autogén tréning segítségével azonban a gyakorló megtanulhat kontrollt kialakítani több jelentkező tünet felett, így hatékonysága és kompetenciája nő. Ez magával hozza a szenvedés és a depresszió érzésének csökkenését, mivel a személy önmaga, saját erejéből éri el ezeket a változásokat.

SZÓLJON HOZZÁ

Amennyiben az itt és a közösségi média oldalaimon megjelent írásaimon kívüli, további témákkal kapcsolatban is szívesen olvasna, vagy tanulna, kérem írjon számomra, vegye fel velem a kapcsolatot. Köszönöm. PB