HIPOCHONDRIÁZIS

2017. július 14.


Félreértelmezés
A hipochondriázis (vagy hipochondria) nyomasztó félelmet jelent, amelyben a személy bizonyos testi tüneteket - például köhögés, gyulladás, erős szívdobogás - alaptalanul valamilyen súlyos betegség bizonyítékaként, tüneteként értelmez. A hipochondriázisban szenvedő személy hajlamos a normális testi érzékleteit félreértelmezni és meggyőződést kialakítani arról, hogy valamilyen súlyos testi betegségben szenved. Ez a félelem és meggyőződés hosszú ideig fennállhat, akadályozva a személy munkavégzését, megrontva személyes kapcsolatait. A becslések szerint a hipochondriázisban szenvedő személyek kb. 80 százaléka olyan egyéb zavarokban is szenved, mint például szorongás vagy depresszió.
Testi tünetek észlelése
Annak ellenére, hogy tisztában lehetnek alaptalan félelmükkel, ez önmagában nem csökkenti szorongásukat. A személy fókuszálhat egyetlen betegségre, de leggyakrabban több lehetséges feltétel képezi félelmük tárgyát, amelyek a szimptómák előfordulása szerint változhatnak. Félelmeik olyan testi tünetek észlelésekor generálódnak, mint például erőtlenség, izomfájdalom, köhögés, kisebb fájdalmak, emésztési problémák vagy a szívritmusban beálló változások. A felálláskor megtapasztalt szédülés érzése arra késztethet egyeseket, hogy ezt szívbetegség vagy agyvérzés jeleként értelmezzék. Néha a félelmek egy barát vagy családtag halála után fejlődnek ki, vagy válaszul egy olvasmányélményre, televíziós programra, amelyben egy betegségről volt szó. A betegségtől való félelem stressz hatására is növekedhet.
Bizalmatlanság
A hipochondriázisban szenvedő személy általában rendszeresen keres fel orvosokat, és amikor azt a választ kapja, hogy semmi baja nincs, hajlamos más orvosokat, forrásokat felkeresni, mivel félelmei ettől nem csökkennek. Bizalmatlanságuk az orvosokkal szemben feszültséget kelthet az orvos-beteg kapcsolatban és elégedetlenné teheti őket az egészségügyben dolgozókkal szemben. Sokszor szükségtelen vizsgálatoknak és kezeléseknek vetik alá magukat. Annak ellenére, hogy testi betegségben nem szenvednek, gyakran hiányozhatnak a munkából, aggodalmat kelthetnek barátaikban, családtagjaikban a "betegségükről" folytatott folyamatos beszélgetések következtében és csökkenhet képességük az élet más területein megnyilvánuló funkciókban is.
Diagnózis
Milyen szimptómákat veszünk figyelembe a diagnózis felállításához? (1) Legalább 6 hónapja fennálló megszállottság azzal kapcsolatban, hogy valamilyen komoly betegsége van. (2) A normális testi szimptómák félreértelmezése. (3) Folyamatos betegségtől való félelem annak ellenére, hogy orvosok megnyugtatták: nincs semmi baja. (4) Nehézségek a mindennapos munkavégzés, kapcsolatok és egyéb tevékenységek fenntartásában.
Okai
Mik a lehetséges okai? Kialakulásának pontos oka nem ismert. Férfiak és nők egyenlő arányban szenvednek tőle. Az első tünetek megjelenése 20-30 éves kor közé tehető. A legtöbb betegnél a tünetek hol eltűnnek, hol pedig ismét előbukkannak az évek során. Előfordulása összefüggésben lehet más zavarokkal, például szorongással vagy kényszeres zavarral. Hosszabb ideig tartó gyermekkori betegség, beteg családtag, nemrég átélt stresszes epizódok növelhetik előfordulását. Egyes kutatók szerint a hipochondriázisban szenvedő személyek fokozottan érzékenyek testi működésük változásaira (például szívritmus, az emésztés során keletkező bélhangok, aszájban termelődő nyál mennyisége vagy íze), amelyek felerősítik félelmeiket. Néhány kutató szerint mivel a testi reakciókra való fokozott érzékenység a pánikzavar velejárója is, a két betegség között átfedések lehetnek.
Kezelése
Hogyan kezeljük? A hippochondriázis kezelésének sarokköveit a kognitív-viselkedésterápia és a relaxációs terápiák képezik. A kognitív terápia segít a személyt rávezetni arra, hogy problémájának fő oka a betegségtől való félelem, nem pedig a betegségre való fogékonyság. A személy megtanulja monitorozni aggodalmait, értékelni azok realitását és alternatív magyarázatot találni azokra a testi jelzésekre, amelyeket korábban egy betegség tüneteinek vélt. A kognitív terápia hatékonyan képes csökkenteni a betegség tüneteit. A relaxációs módszerek abban segítik a személyt, hogy azonosítsa az életében megjelenő stresszorokat és a tanult ellazulási módszer segítségével küzdjön meg azokkal.
Hiedelem fenntartása
A hipochondriázis arra készteti az embereket, hogy szenvedélyesen fenntartsák azt a hiedelmet, hogy egy vagy több testi betegségben szenvednek. Ez a hiedelem megzavarja mindennapi normális működésüket és szorongással, depresszióval járhat együtt. Hívhatjuk még hippochondriának vagy betegség fóbiának is. Legtöbb esetben jól gyógyítható. Ha azt gondolja, hogy Ön ebben a zavarban szenved, töltse ki az alábbi leltárt és keresse fel vele orvosát, pszichológusát. A leltár semmilyen diagnózis alapját nem képezi! Egyedüli célja az, hogy segítsen Önnek megtalálni a megfelelő irányt.
Leltár
Ha úgy érzi, hogy további információra van szüksége vagy kérdést tenne fel a témával kapcsolatban, kérem keressen elérhetőségeimen. További segítséget jelenthet, ha kinyomtatja és kitölti ezt a HIPOCHONDRIA LELTÁRT és megmutatja orvosának, pszichológusának.

SZÓLJON HOZZÁ

Amennyiben az itt és a közösségi média oldalaimon megjelent írásaimon kívüli, további témákkal kapcsolatban is szívesen olvasna, vagy tanulna, kérem írjon számomra, vegye fel velem a kapcsolatot. Köszönöm. PB