Polyánki Balázs
- A STRESSZ ÁRA -

BLOG

A 448-as légzés 15 Január, 2023
photo

Segít jobban fókuszálni, megnyugodni, ellazulni és felfrissülni. Orrodon keresztül lassan vegyél egy mély levegőt és számolj magadban 4-ig. Tartsd bent a levegőt és magadban számolj el 4-ig ugyanabban a tempóban. Végül lassan fújd ki a levegőt miközben magadban elszámolsz 8-ig. Ismételd meg a gyakorlatot négyszer. Az egész kb. egy percig tart. Bárhol és bármikor gyakorolhatod.

(Ötletek: Amíg a módszert tanulod és begyakorlod, használd a fenti ábrát, ami segít még jobban koncentrálni a belégzésre, kilégzésre és a számolásra. Utána ezt elhagyhatod és különféle helyzetekben kipróbálhatod. A módszert kombinálhatod más légzéstechnikával is pl. a POCAKLÉGZÉSSEL – úgy, hogy tenyeredet a pocakodra helyezed miközben a gyakorlatot végzed. Közben hallgathatsz zenét is és annak kényelmes üteméhez is igazíthatod a légzésnél a számolást. Kísérletezz, játssz vele.)

Jelzőlámpa 04 Január, 2023
photo

Ez a háromlépéses módszer abban segít, hogy jobban irányítsd magad – azt amit gondolsz, érzel, mondasz és teszel. Amikor nyugtalan, stresszes leszel és úgy érzed, hogy olyat mondanál vagy tennél, ami nem éppen megfelelő vagy veszélyes, alkalmazd e három lépést. Első lépés: PIROS = ÁLLJ MEG! Mielőtt mondanál vagy tennél valamit vegyél egy mély levegőt és magadban mond: „Állj!”. Második: SÁRGA = GONDOLD ÁT! Milyen lehetőségeid vannak. Mik az opciók. Sorolj fel 3-4 dolgot, amit tehetnél, mondhatnál. Milyen módszer segítene most? Harmadik: ZÖLD = VÁLASSZ ÉS CSELEKEDJ! Válaszd ki a legmegfelelőbbet és azt használd. Akár azonnal, akár később.

(Ötletek: Készíts magadnak egy emlékeztetőt – például egy kavicsot, kártyát vagy egy kis cetlit vihetsz magaddal – ami segít emlékezni arra, hogy a JELZŐLÁMPA veled van mindig, bármikor alkalmazhatod, amikor csak szükséged van rá. Jutalmazd meg magad valamivel, miután alkalmaztad a módszert és büszke vagy magadra.)

Négy zóna 17 December, 2022
photo

Mindenki rendelkezik négy zónával. Ezeket a fenti körök szemléltetik. A legbelső kör a GYÓGYULÁSI ZÓNA. Itt vagyunk, amikor töltekezünk, amikor energiát gyűjtünk és pihenünk. Ez lehet aktív pihenés (pl. erdei kirándulás, strandolás, futás stb.) van passzív pihenés (pl. filmnézés, olvasás, szunyókálás, forró fürdő stb.). A KOMFORT ZÓNA az, amikor olyan dolgokat csinálunk és olyan helyen vagyunk, ami számunkra kényelmes, nem okoz nehézséget, nem félünk tőle, jól kiismerjük benne magunkat. A KIHÍVÁS ZÓNA az, ahol nem mindent ismerünk és van benne bizonytalanság, nem mindent tudunk kontrollálni és vannak kiszámíthatatlan, bizonytalan elemek és valamennyi kényelmetlenséget, szorongást, félelmet, stresszt átélünk benne (pl. amikor először vezetünk autót, amikor külföldre utazunk és ismeretlen városban vagyunk). A FÉLELMI ZÓNA az, amit mindenki próbál elkerülni, mert nagyon kellemetlen. Nem teljesítünk jól, összezavarodunk, nehezen gondolkodunk, nehezen uralkodunk a testünk felett (pl. amikor egy mérges kutya az utcán ránk ugat). Igyekszünk minél előbb elmenekülni a helyzetből.

Írj néhány példát zónáidra. Később egészítsd ki a listát jegyzetfüzetedbe, naplódba vagy egy poszterre.

(Ötletek: Tanítsd meg a módszer a környezetedben élőknek. Beszélgessetek helyzetekről és hogy melyik zónában voltak, amikor ezt vagy azt kellett csinálniuk. Amikor együtt vagytok és különféle helyzetekbe mentek, el is mondhatjátok egymásnak, hogy ez kinek, melyik zóna. Sokat tanulhatunk egymástól és egymásról az ilyen beszélgetésekkel. Saját munkádat – listádat – meg is oszthatod azokkal, akikben megbízol. Így jobban tudhatják, hogy mit élsz át bizonyos helyzetekben és támogathatnak téged).